Zamrzavanje hrane u domaćinstvu je izuzetno star običaj i danas izuzetno raširen način čuvanja hrane, jer se namirnice jedino putem zamrzavanja mogu sačuvati u dužem vremenskom periodu, a da se njihov hranljivi sastav malo ili uopšte ne promeni. Međutim, kada je reč o odmrzavanju zaleđene hrane, svima je poznato da to može da bude veoma komplikovano i dosadno, a koliko na ovom svetu postoji domaćica i kuvara – toliko je i “najboljih” načina za odmrzavanje hrane. Istraživanja pokazuju da većina ljudi hranu odmrzava tako što je samo prebaci u frižider it u ostavi ceo dan, mada nije mali broj ni onih koji koriste u te svrhe mikrotalasnu pećnicu ili vruću vodu, a norveški naučnici tvrde da su sve to potpuno pogrešni načini koji mogu oštetiti kvalitet odmrznutih namirnica ili čak i naškoditi zdravlju, a te tvrdnje su nedavno objavljene u britanskom časopisu “The Sun”.
Dr Susanne Ekstedt, naučnik - istraživač sa Instituta za ishranu i nutricionizam u Gothenburgu u Švedskoj, napominje da je hranu najbolje odmrzavati pod mlazom tekuće vode ili u posudi sa hladnom vodom. Prethodno zaleđenu hranu treba zatvoriti u plastičnu kesu, a zatim potopiti u posudu sa hladnom vodom, koju treba menjati najmanje na svakih pola sata, kako bi se održala željena temperatura. Napominje da nikako nije poželjno koristiti toplu ili vruću vodu, jer će ona ubrzati razmnožavanje štetnih bakterija. I najvažnije pravilo - kad je hrana konačno odmrznuta, treba je pripremiti odmah. “Stručnjaci za hranu ovo već dugo znaju, međutim, to znanje kao da je ekskluzivno rezervisano isključivo za industriju hrane, a čini se da većina ljudi ne zna ove činjenice”, izjavila je Dr Ekstedt, navodeći da se većina trovanja hranom dešava upravo u domaćinstvima, a ne restoranima, hotelima, menzama i sličnim institucijama.
Dr Bjorg Egelandsdal, profesor na norveškom državnom univerzitetu je dodao i da nikada nisu otkriveni pouzdani naučni dokazi zbog kojih bi hrana morala da se odmrzava u frižideru. Možda je ta metoda toliko popularna jer se smatra da je više higijenska, ali je svakako mnogo bolje odmrzavati hranu bržim postupkom, pod vodom, ako želite potpuno bezbednu i zdravstveno ispravnu odmrznutu namirnicu, zaključio je Dr Egelandsdal.
Preveo: Dejan B. Živanović, B.Sc. (hons.), spec. kliničke nege
Izvor: https://www.thesun.co.uk
Pratite nas